Mezarlıklar Servisi

Nevşehir Belediyesi Mezarlıklar Servisimiz tarafından sağlanan hizmetler şu şekilde sıralanmıştır.

Nevşehir Belediyesi Mezarlıklar Servisi kanalıyla 24 saat süre ile kesintisiz sağlanan hizmetlerden yararlanmak için öncelikli olarak Alo 188 Danışma Hattı’nın aranarak bilgi paylaşımında bulunulmasının yanı sıra, Kaldırım Mezarlığı girişinde bulunan Nevşehir Mezarlıklar Servisi  hizmet  binasındaki yetkililere başvuruda bulunularak da bu anlamda hizmetlerden faydalanabilirsiniz.

Cenaze sahiplerinin MezarlıklarServisi’nden daha etkin hizmet almaları  için öncelikli olarak cenazenin  defin işlemi için gerekli olan Ölüm Belgesini almalıdırlar (Toplum Sağlığı Merkezinden alınabilir). Özel hastanelerden alınan Ölüm Belgelerini kamuya ait sağlık kuruluşlarından ( Nevşehir Merkez toplum Sağlığı Merkezi veya Aile Hekimlikleri ) onaylatmalıdır.

 Belediyemiz sınırları içerisinde ikamet edip vefat eden  vatandaşların köy, belde ve ilçelere cenaze nakil araçları ile götürülmesi için hizmet verilmektedir.

Cenazeye ait Nüfus Cüzdanı, Nüfus Cüzdanı yoksa nüfus kayıt örneği ile bağlı bulunulan Halk Sağlığı Müdürlüğüne başvurarak, Halk Sağlığı Müdürlüğünden gelen doktorlar tarafından “Ölüm Belgesi” düzenlenir.

Cenazenin defin işlemleri için, Ölüm Belgesi ile Kaldırım Mezarlığındaki Servisimize müracaata müteakip, mezarlık görevlisi ile birlikte mezar yeri tespit edilir ve mezar yeri hazırlanır.

Cenaze, İslami usullere göre yıkanarak kefenlenerek,  Cenaze Namazının kılınacağı camiye götürülecek, cenaze namazı sonrası, önceden kazılmış mezar yerine cenaze aracı ile nakli sağlanır ve defin işlemleri ilgili bütün dini vecibeler özenle tamamlanır.

 Belediyemiz sorumluluğunda bulunan Mezarlıkların güvenliği, bakım ve temizliği, ağaçlandırılması gibi hizmetler Mezarlıklar Servisimiz tarafından yapılmaktadır.

Ücretli mezar yeri alanlarının mezar yeri satış işlemi cenaze defnine müteakip yapılabilmektedir.

 Maddi imkanı olmayan cenaze yakınlarına, cenaze defni için ücretsiz mezar yeri verilmektedir.

 Cenazenin yıkanması, kefenlenmesi, mezar yerinin hazırlanması ve Nevşehir Belediye sınırları içerisindeki cenaze nakil hizmeti belediyemizin ücretsiz hizmetidir.

 İl dışı cenaze nakilleri için Nevşehir Belediyesi Meclis kararı uyarınca Km başına cenaze nakil bedeli alınmaktadır.

Cenaze sahiplerinin isteği doğrultusunda cenazenin bağ, bahçe, tarla, veya eski mezarlıklardaki mezarlar da mezarlığımıza nakil yapılabilmektedir. Bunun için Mezarlıklar Müdürlüğümüze mezarın kanuni sahiplerinin başvurması gerekmektedir. Mezar yeri satışı yapılmamaktadır. Sadece cenazesi olanların talepleri doğrultusunda Aile mezar yeri parsel ücreti karşılığında temin edilmektedir.